POLSKA OD KUCHNI "ZŁOTY WIDELEC"
27 kwietnia 2022 roku miała miejsce XI Gala ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Nasza restauracja otrzymała prestiżową statuetkę „Złoty Widelec” jako najlepsza restauracja hotelowa.
Zespół Vanilla Sky serdecznie dziękuje za to wyróżnienie i obiecuje, że będziemy nadal podejmować wszelkie wysiłki, aby utrzymać nasz dotychczasowy poziom.
Pani Natalia Matras-Ochlust, ekspert kulinarny WIP, miała okazję odwiedzić naszą restaurację, i poniżej przedstawiamy jej recenzję.
,,Miejsce idealne dla osób ceniących sobie spokój i wykwintną kuchnię. Obsługa na najwyższym poziomie. Już na samym początku przywitała nas bardzo sympatyczna i uśmiechnięta Pani kelnerka, która od początku profesjonalnie się nami zajęła. Pani doskonale znała kartę menu i wszystkie szczegóły potraw, które zamówiliśmy, a także bardzo troszczyła się o nas i innych klientów restauracji aby każdy czuł się w niej zaopiekowany. Restauracja posiada małe, kameralne i podgrzewane balkoniki z widokiem na Wisłę i miasto, gdzie wieczorna kolacja stawała się jeszcze bardziej klimatyczna. W karcie menu można znaleźć również szeroki wybór ryb, a także win, które idealnie przypisane są do każdej potrawy, co z pewnością stanowi pewne uproszczenie w wyborze wina dla Gościa restauracji Jeśli chodzi o samą kuchnię to spróbowałam kilka propozycji z menu i żadna mnie nie zawiodła. Wszystko bardzo smaczne, wyraziste, świeże i ładnie podane. Carpaccio z tuńczyka z dodatkiem wasabi bardzo dobre, tatar wołowy również. Krem z topinamburu charakteryzował się idealnie ,lekko orzechowym smakiem i kremową konsystencją. Polędwica wołowa z sosem pieprzowym demi glace – jej stopień wysmażenia właśnie taki jaki zamówiłam. I na koniec deser: sernik śmietankowy z truskawkami, bezą i lodami czekoladowymi zadowoliłby nawet najbardziej wymagającego klienta. Podsumowując uważam, iż Restauracja Vanilla Sky reprezentuje naprawdę wysoki poziom a same ceny jak na restaurację mieszczącą się w 5-gwiazdkowym hotelu wcale nie odbiegają od innych krakowskich restauracji”